vrijdag 9 oktober 2009

Ziekenhuis!

do 08 okt 2009, 17:59

Johan Vlemmix in het ziekenhuis

door Mariët Oosterwijk
AMSTERDAM - Het lachen is Johan Vlemmix even vergaan. De 50-jarige entertainer is vanochtend met ondraaglijke pijnen opgenomen in het Catharina-ziekenhuis in zijn geboortestad Eindhoven.

Foto: AB BLAUW

Vanuit zijn rolstoel vertelt Johan: ”Dit keer is het een keer geen gekkigheid. Ik had al een paar dagen pijn in mijn buik, maar vanochtend kon ik gewoon niet meer lopen. Ik had zó’n extreme pijn! Het ging gewoon niet meer, ik rolde over de vloer.”

Eenmaal in het ziekenhuis, gingen de onderzoeken van start. ”Uit die onderzoeken blijkt dat ik een alvleesklierontsteking heb. Ik mag niet eten en drinken en lig aan een infuus.”

Zeker is dat hij voorlopig in het ziekenhuis moet blijven. ”Ik lig op zaal met echt oude mensen. Best moeilijk voor hen, want ik ben nog steeds redelijk druk, en verslaafd aan mijn telefoon. Al staat ie nu wel op stil”, vertelt Johan, die zich realiseert dat hij ook maar eens wat intimi moet gaat inlichten...





Synoniemen
Acute pancreatitis

Wat is een acute alvleesklierontsteking?
Een alvleesklierontsteking (pancreatitis) is een ernstige aandoening waarbij de alvleesklier (pancreas) ontstoken is. Acute pancreatitis wil zeggen dat het een kortdurende of tijdelijke ontsteking is. Meestal komt de ziekte binnen enkele weken weer tot rust.

De alvleesklier
De alvleesklier heeft 2 belangrijke, maar duidelijk verschillende, functies:

* De exocriene functie
De alvleesklier produceert spijsverteringsenzymen die nodig zijn voor de vertering van het voedsel. Deze spijsverteringsenzymen komen met het alvleeskliersap via de afvoergang van de alvleesklier in de dunne darm terecht. Bij gezonde mensen worden de enzymen pas in de darm geactiveerd, waarna ze het voedsel helpen verteren. De plaats waar deze afvoergang in de dunne darm uitkomt heet de ‘Papil van Vater’.
* De endocriene functie
De alvleesklier produceert onder andere het hormoon insuline. Daardoor speelt de alvleesklier een belangrijke rol bij het handhaven van de bloedsuikerspiegel.

Normaal gesproken worden de spijsverteringsenzymen dus pas in de darm actief, waar ze het voedsel helpen verteren. Bij een alvleesklierontsteking gaan de enzymen al in de alvleesklier zelf aan het werk. Het weefsel van de alvleesklier wordt dan als het ware door zijn eigen enzymen verteerd. Dit veroorzaakt schade aan het weefsel van de alvleesklier. Als gevolg hiervan worden nog meer enzymen afgescheiden, waardoor de alvleesklier steeds verder wordt 'verteerd' en hierdoor ontstoken raakt.

Afhankelijk van de ernst van de alvleesklieronsteking wordt onderscheid gemaakt in oedemateuze alvleesklierontsteking en necrotiserende alvleesklierontsteking.

Oedemateuze alvleesklierontsteking
Bij ongeveer 80% van de patiënten is er sprake van deze minder ernstige vorm van alvleesklierontsteking. De alvleesklier is opgezwollen door het zich ophopen van vocht (oedeem). De vooruitzichten voor de patiënt zijn zeer gunstig.

Necrotiserende alvleesklierontsteking
Bij ongeveer 20 % van de patiënten is er sprake van deze ernstige vorm van alvleesklierontsteking. De ontsteking gaat gepaard met afsterven van alvleesklierweefselweefsel (necrose). Er kunnen bloedingen optreden omdat ook de bloedvaten worden ‘aangevreten’. Necrotiserende alvleesklierontsteking kan weer onderverdeeld worden in:

* Necrotiserende alvleesklierontsteking met acute vochtophoping. In of in de omgeving van de alvleesklier hoopt zich vocht op. Het vocht verdwijnt over het algemeen spontaan.
* Necrotiserende alvleesklierontsteking met pseudo-cysten. Een pseudo-cyste is een holte gevuld met wondvocht. De pseudo-cyste verdwijnt in 50% van de gevallen vanzelf.
* Necrotiserende alvleesklierontsteking met abcesvorming. Na een aantal weken van alvleesklierontsteking kan zich pus gaan ophopen.

Bij al deze drie vormen zijn de vooruitzichten voor de patiënt veel minder gunstig dan bij oedemateuze alvleesklierontsteking!




Nu maar hopen dat hij spoedig hersteld en een beetje bijkan komen ( rust is belangrijk..maar o zo moeilijk voor meneer Vlemmix).

Maar ik vrees dat hij toch een aantal weken uit "de running"zal zijn... wat hem natuurlijk heel slecht uitkomt?

Maar dit is weer typisch.....Hij heeft een heel sterk verstand....gaat alsmaar door en door en werkt zich letterlijk en figuurlijk kapot!
Het lichaam geeft de eerste tekenen van "kalm aan???"maar het verstand reageert daar niet op en dan plotseling wordt je gevloerd!

Johan? je moet er aan toegeven en alles rustiger aan gaan doen want je hebt maar 1 lichaam en dat moet toch ECHT wel wat langer mee dan vandaag.......

Wens je HÉÉÉÉl veel beterschap! Ziekenhuis is niks ik kan er over mee praten...maar toch? ben je daar in goede handen.

Heel veel liefs, ***ElsePels***



Geen opmerkingen:

Een reactie posten